Študentsko delo

Študentje z delom pridobivate praktične izkušnje in nove kompetence.

Tečaj iz varstva pri delu

Vsi delavci, ne glede na to, kakšna je pravna podlaga njihovega dela, morajo biti po Zakonu o varnosti in zdravju pri delu teoretično in praktično poučeni z varnostjo in zdravjem pri delu.

V skladu z oceno tveganja za posamezno delovno mesto, je treba študentu oziroma dijaku zagotoviti vsa zaščitna sredstva (npr. delovno obleko, rokavice, glušnike) za varno opravljanje del.

Usposabljanje iz varnosti in zdravja pri delu je sestavljeno iz dveh delov:
  • Teoretični del se lahko opravlja tudi izven delovnega mesta, vendar ga mora izvajati za to pooblaščena oseba (varnostni inženir v podjetju oziroma strokovni delavec ali pogodbeni izvajalec).
  • Praktični del usposabljanja mora biti prilagojen posebnostim delovnega mesta, zato se izvaja izključno na delovnem mestu. Potek praktičnega dela pripravi varnostni inženir/strokovni delavec v podjetju ali pogodbeni izvajalec.

Po namestitvi na delovno mesto predlagamo tudi nadzor nad upoštevanjem izvajanja ukrepov, saj je odgovornost delodajalca zakonska ter civilnopravno iztožljiva. S strani delodajalca je priporočljivo imeti dokument, kdaj, kje in na kakšen način je pred namestitvijo na delovno mesto potekalo izobraževanje o varnosti pri delu ter s potrditvijo delojemalca, da je razumel predstavljeno vsebino.

Prav tako delodajalcem svetujemo zavarovanje odgovornosti do tretjih oseb.

Več o varnosti in zdravju pri delu si lahko preberete na strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

študentski servis
Evropska kampanija Zdravo delovno okolje 2014-2015

Nastavitve zasebnosti


Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.

Boljša izkušnja za vas

Nam dovolite, da zbiramo anonimizirane podatke o ogledu naših vsebin? Izboljšali bomo vašo uporabniško izkušnjo.

Dovolim
Ne dovolim

Kakovostnejša vsebina

Nam dovolite, da beležimo vaše aktivnosti na tej strani? Tako bomo spoznali vaše interese in vam ponudili tiste zanimivosti in vsebine, ki vas najbolj zanimajo.

Dovolim
Ne dovolim

Ne zamudite novih vsebin

Nam dovolite, da vam občasno ponudimo oglasne vsebine na drugih spletnih straneh, ki se najbolje ujemajo z vašimi interesi?

Dovolim
Ne dovolim